opening zwerfkeien

ZwerfKeienHeroin, it's my wife and it's my life
Because a mainline in my vein leads
to a center in my head
And then I'm better off than dead
Because when the smack begins to flow
I really don't care anymore

Velvet Underground – Heroin 1967


Zodra de verslaving vaste voet heeft gekregen verliezen andere interesses hun belangrijkheid.
Het leven schuift als een verrekijker samen naar de junk. Een shot en dan het uitkijken naar de volgende shot.

William S. Burroughs – Junkie 1953

De komst van de gebruikersruimte voor dakloze drugsverslaafden aan de Kleine Haag te Amersfoort heeft voor veel onrust en discussie gezorgd. Omwonenden, politici, hulpverleners en vele anderen zijn aan het woord geweest, maar wie zijn nu eigenlijk de gebruikers waarover zoveel wordt gepraat? En waar het uiteindelijk om gaat is dat er een plek wordt gegund aan deze groep mensen die geen ruimte hebben om rustig hun behoefte aan drugs te kunnen bevredigen.

De dakloze gebruikers worden van plek naar plek gestuurd, om de onrust in de buurt en stad in te perken. Waar is ruimte voor deze groep mensen en waar ervaren zij veiligheid? Deze vraag heb ik aan een groep gebruikers gesteld en hen op de plek gefotografeerd die zij als prettig ervaren. De plekken die zijn uitgekozen zijn met name in de binnenstad of aan de rand daarvan. De redenen zijn uiteenlopend. Variërend van een droge slaapplek of in het Randenbroekerbos tot een plek waar je ongestoord kan gebruiken ver weg van de drukte van de stad bij de Openbare Bibliotheek. Van een rustige visplek in het plantsoen tot een plek waar werkervaring is opgedaan.

De serie ‘Zwerfkeien’ is in het voorjaar van 2006 gemaakt en tot stand gekomen in samenwerking met een groep gebruikers, die al dan niet gebruik maken van het Zorgcentrum Kleine Haag. Zij durven het aan om uit de anonimiteit te stappen en zichzelf te presenteren als mensen met gelijke behoeftes en wensen als vele andere Amersfoortse bewoners.

Financiële ondersteuning:
Gemeente Amersfoort
Centrum Maliebaan

Expositie van de serie: 13 oktober - 9 november 2006 in het Gemeentehuis van Amersfoort.
1 november 2007 - 3 januari 2008 in de Openbare Bibliotheek in Hoogland.

AD/AC zwerfkeien

AD/AC zwerfkeien

bibliotheek hoogland bibliotheek hoogland