verse taal

Twee keer per week bezoek ik als ambulant verpleegkundige asielzoekers met psychiatische problemen. Twee keer per week word ik geconfronteerd met veel culturen op een een klein oppervlak. Ik wilde een film maken over de verschillende interieurs, mensen en culturen en heb Wilma Paalman gevraagd om een soundtrack te maken voor deze film, want Wilma kan als geen andere met haar stem en muziek en stem verschillende werelden aan elkaar verbinden. Toevalligerwijze liep zij al jaren met het idee om gedichten van asielzoekers en vluchtelingen op muziek te zetten. In dezelfde tijd kwam Alejandra Slutzky met de vraag of ik een boek voor haar wilde illustreren, dit boek ging over identiteit. Toen hebben besloten om de hoofden bijeen te steken en vanaf zomer 2005 heben we nauw samengewerkt en al pratend en brainstormend resulteerde dit in Verse Taal.

verse taal

Verse Taal is een project van fotograaf Jan Kees Helms, schrijfster Alejandra Slutzky en de muzikanten Wilma Paalman en Marcel van de Schot. Een jaar lang hebben zij gedichten en verhalen vastgelegd van in Nederland wonende dichters die oorspronkelijk uit een ander land komen. Het thema van deze speurtocht was: wat is de betekenis van taal wanneer je vaderland achterlaat. Taal hebben zij hierin gezien in de ruimste zin van het woord: beeldtaal, persoonlijke expressie en het gesproken of geschreven woord.

Deze speurtocht heeft geleid tot een boek met cd. In het boek staan fotoís van interieurs en portretten van vluchtelingen en asielzoekers, impressies van de ontmoetingen en gedichten. Op de cd staan 12 composities waarin de gedichten zijn gezongen door Wilma Paalman en de dichters in hun eigen taal of de nieuwe taal hun gedicht gedeeltelijk voordragen.

Het optreden bestaat uit voordrachten van dichters uit KroatiŽ, Irak, Iran, Congo, ArgentiniŽ, Chili of Palestina. Deze voordrachten worden afgewisseld met de gedichten gezongen door Wilma Paalman en Marcel van der Schot en verhalen van Alejandra Slutzky. Op de achtergrond worden videobeelden van Jan Kees Helms vertoond. Tijdens het optreden wordt de toeschouwer meegenomen in verschillende werelden in Nederland.

verse taal

"Teksten doorvoeld gezongen door Wilma Paalman, cello spelend, worden verder gekleurd door de accordeon van Marcel van der Schot (4Tuoze Matroze), de klanken uit de trombone belucht door Patrick Votrian (De Kift) en de contrabas van Simone Aarnink. Muziek, soms ingetogen dan weer met opzwepende ritmes, zo uit de Balkan of zelfs uit het Berlijn van de jaren twintig, the roaring twenties. Meeslepend.
Op de achtergrond een videoprojectie, de foto's van Jan Kees Helms komen tot leven. Soms lopen ze synchroon met de voorgedragen teksten, maar net zo goed leiden ze een eigen leven. Zoals de teksten uit het leven gegrepen zijn van vluchtelingen. 'Jouw misdaad was dat je jouw mond in het daglicht opendeed. Waarom, waarom mijne heren, blijven de monden dicht.' Duidelijk taal vande Palestijn Abu Omar Ramadhan, in het gedicht Zucht. Verse Taal, een schitterende collage van beeld, muziek en poŽzie.

Bert van Wakeren - Buiten de Orde - lente 2007


www.wilmapaalman

Optreden:
13 en 20 juli en 10 augustus tijdens de Achterhoekspeltoer.

Eerdere optredens/presentaties:
live:
18 maart 2008: Theater Bouwkunde in Deventer
18 - 22 juni 2007: Oerol Festival op Terschelling in de kerk van Hoorn.
5 mei 2008: Theater het Spui - Den Haag om 20.00 uur
12 mei 2008: Ruigoord > festival Vurige Tongen om 16.00 uur
25 mei 2008: Verse Taal Dunya Festival - Den Haag

filmvertoning:
7 - 16 september 2007: Bram Rosa Festival

Boek bestellen: info@jankeeshelms.nl 06-14963693

Foto's van het optreden van 14 april 2007 op het Haganum Festival in Den Haag.
Foto's van het optreden van 25 april 2007 in het Schuurkerk Theater in Maassluis.
Foto's van het optreden van 6 mei 2007 in boekhandel Selexys & Donner in Rotterdam.
Foto's van het optreden van 8 juni 2007 in De Oude Viltfabriek in Amersfoort.

Bij het radioprogramma 'De Avonden' heeft Wilma Paalman een muzikale aankondiging gedaan van het project Verse Taal.

Voor het optreden van 8 juni besteed RTV Utrecht een special item aan de dichteres Mpia.

RTV Utrecht en dichtende Mpia