De Verbinding

 oude situatienieuwe situatie

De Meridiaantunnel is de verbinding tussen het oude Amersfoort en het Nieuwe Amersfoort. Dagelijks maken vele fietsers en wandelaars gebruik van de tunnel om van nieuw naar oud Amersfoort of andersom te komen.

De Tunnel wordt door veel gebruikers als onveilig ervaren. Door de tunnel rijden geeft veel mensen een onveilig gevoel

Terwijl er daadwerkelijk geen of heel weinig ongelukken of acties in de tunnel plaatsvinden.

Nu is uit onderzoek en projecten die al gerealiseerd zijn in de Koppel en Soesterkwartier dat een goed verzorgd uiterlijk van de openbare ruimte een veilig gevoel oplevert. Wanneer de bij de omgeving wonende kinderen en volwassenen betrekt bij het realiseren van een mooie en fraaie openbare ruimte een grotere sociale controle ontstaat.

 Door de jongeren uit de school in de omgeving bij de voorbereiding en de uitvoering van het project te betrekken, beogen we dat de jongeren zich verantwoordelijke voelen voor de situatie in en rondom de tunnel.

Bij het ontwikkelen en ontwerpen van de aanpassingen voor de hernieuwde presentatie van de Meridiaantunnel, is rekening gehouden met de volgende aspecten van dit bijzondere onderdeel van het openbare wegennet van Amersfoort.

a. De veiligheid van de tunnel voor de omwonenden en andere gebruikers

 b. De verbindingsfunctie van de tunnel tussen de nieuwe en oude stadsdelen

c. de waardering van de tunnel bij omwonenden door participatie

Met dit bovenstaande als uitgangspunt heb ik tussen mei en oktober 2005 buurtbewoners begeleid in het samenstellen van een fotocollage welke boven de tunnel is geplaatst op grote billboards. Het thema was beweging.

fotograferen met buurtbewonersfotobespreking en selectieplaatsing van de billboardseindresultaat

klik hier voor de collages